Paraziták irodalma


paraziták irodalma

Életmód[ szerkesztés ] A buzogányfejűek valamennyi faja közvetett fejlődési ciklust mutató endoparazita. Lárváik ízeltlábúak Arthropoda testüregeiben fejlődnek, a kifejlett állatok gerincesek Vertebrata bélcsatornájában élnek. A fertőzés a ragadozó-zsákmány kapcsolatban jön létre, tehát a végleges gazdának zsákmányul kell ejtenie, és el kell fogyasztania egy fertőzött köztigazdát.

Paraziták a szépirodalomban

A lárvák rendszerint olyan változásokat okoznak a köztigazda magatartásában, amelyek növelik a zsákmányul esés valószínűségét. Egyes fajaik azonban a köztigazdából először paratenikus gazdába, például csigákbagyűrűsférgekbehalakba vagy emlősökbe jutnak, majd ezeknek zsákmányul esése esetén jutnak a végleges gazdába.

Különösen jelentős ez olyan fajok esetében, melyek végleges gazdái ízeltlábúakkal nem táplálkozó ragadozók, például fókáksasok stb. Testfelépítés[ szerkesztés ] Rhadinorhynchus sp. Váltivarúakkizárólag ivarosan szaporodnak, a hímek mindig kisebbek a nőstényeknél.

  1. Hogyan lehet megtudni egy parazitafertőzésről
  2. A helmintusok első jele
  3. A parazitás fertőzések | Sulinet Hírmagazin
  4. Aszcariasis diagnózis megfogalmazása
  5. Buzogányfejű férgek – Wikipédia
  6. Hogyan és hogyan kell gyógyítani a férgeket
  7. Kerekféreg annelids
  8. Törpe szalagféreg scolex

A hímek sajátos szerve a cementmirigypárzás után ennek váladékával elzárják a nőstény ivarnyílását, nehogy más paraziták irodalma is pározzon. A mikroszkopikus méretű peték a végleges gazda ürülékével távoznak a szervezetből, ezeket a köztigazdák táplálkozás során, véletlenül fogyasztják el.

Paraziták kezelése a védikus irodalomban

A kifejlett állat feji végén egy kiölthető és visszahúzható, horgokkal borított paraziták irodalma proboscis biztosítja a bélcsatorna falán való rögzülést. Idegrendszerük központja az ormányban lévő idegdúc.

paraziták irodalma

Testüket vastag, gyakran gyűrűsen redőzött kültakaró borítja, ez alatt hosszanti és körkörös izomnyalábok futnak. Paraziták irodalma kültakarót és az izomzatot egy elágazó csatornarendszer hálózza be, melynek a kültakarón át felvett táplálék szállításában van szerepe. Légzőszerveik nincsenek. Ismertebb csoportok[ szerkesztés ] Az Archiacanthocephala osztály fajai elsősorban szárazföldi állatokban élnek, jellemző köztigazdáik rovarokvégleges gazdáik madarak és emlősök.

paraziták irodalma

A sertés buzogányfejű férge Macracanthorhynchus hirudinaceus petéit a trágyában vagy a talajban fejlődő bogarakpéldául cserebogarak lárvái veszik fel, a házisertések és vaddisznók a fertőzött bogár fogyasztásakor fertőződnek. A Palaeacanthocephala osztály elsősorban vízi állatokban él, jellemző köztigazdái rákokvégleges gazdái főként halakkétéltűek és vízi madarak. Az Acanthocephalus ranae például víziászkákban és a Rana nemhez tartozó békákban fejlődik. Ajánlott irodalom[ szerkesztés ] 1.

Babos S Buzogányfejű férgek — Acanthocephala.

MeRSZ online okoskönyvtár

Kassai T Helmintológia: az állatok és az ember féregélősködők okozta paraziták irodalma. Medicina, Budapest.

paraziták irodalma

Kotlán SKobulej T. Mezőgazdasági Könyvkiadó. Moore J. Altered behavioural responses in intermediate hosts: an acanthocephalan parasite strategy. Paraziták a tejen Naturalist, Papp L szerk.

A különféle populációk közt sokféle kölcsönhatás lehetséges, ilyen például ragadozó - prédaa parazita-gazda, a parazitoid -gazda, valamint a szimbionta partnerek közti kapcsolat. A fajok közti kapcsolatok ilyen csoportosítása nyilván csak egy közelítés, a természetben átmeneti formák és az egyes kategóriákba be nem sorolható életmódok is megfigyelhetők. Az élősködő az életciklusának jelentős részét a gazdaegyeden gazdaegyedben éli, abból táplálkozik, csökkenti annak túlélési és szaporodási esélyeit tehát virulensparaziták irodalma tünetekkel jellemezhető betegséget is okozhat tehát patogén is lehet. Az élősködők rendszerint nem ölik meg a gazdát.

Zootaxonómia — egységes jegyzet. Poulin R, Morand S Testis size, body size and male-male competition in acanthocephalan parasites.

DOI:

Journal of Zoology, London,—