Élő kerekférgek. Kerekesférgek


A kutatók az állatokat Petri-csészékbe helyezték, és megfelelő közeget biztosítva felélesztették őket.

Morfológia[ szerkesztés ] Testalkatuk változatos.

A férgek rövidesen mozogni és szaporodni kezdtek. Az orosz tudósok a szibériai élő kerekférgek, azaz legalább két éven keresztül fagyott állapotú talajmintában bukkantak rá a lenyűgöző túlélési képességgel rendelkező kerekesférgekre Rotiferaamelyek a laposférgek közeli rokonai, vizes környezetben élnek és szerves törmelékkel táplálkoznak.

Arra is képes, hogy sérült DNS-ét kijavítsa és védje sejtjeit a káros molekuláktól.

Ez egy olyan állapot, amelyben az életjelenségeik megszűnnek és a sejtszintű anyagcseréjük leáll. Azt már tudjuk, hogy élő kerekférgek csigák fagyasztva élő kerekférgek tíz évig is képesek életben maradni.

A kutatók radiokarbonos kormeghatározással megállapították, hogy az előkerült élőlények körülbelül 24 ezer évesek lehetnek.

A német szöveg némi figyelemre méltatásával magyarra átültette és kibővítette dr. Ebből a porból gyűjtsünk össze keveset, egy kisebb pohárban öntsünk vizet reá. Alig egy óra múlva a legtöbb esetben figyelmes nézéssel már szabadszemmel is parányi pontocskák tűnnek elő, melyek áteső fényben fehéresen csillognak. Ezek a piciny pontok ide-oda mozognak.

Malavin szerint a nagyobb életformák képtelenek túlélni ilyen módon, minél összetettebb egy szervezet, annál bonyolultabb azt fagyasztva, élve megőrizni. Az emlősök esetében pedig szinte lehetetlen.

élő kerekférgek férgek álma a bőr alatt

Miután a kerekesférgek felolvadtak, táplálkozni, sőt, szaporodni is képesek voltak. A kutatók az egyedülálló túlélési képesség működésének tanulmányozása érdekében ma élő kerekesférgeket is lefagyasztottak, egy részük pedig képes volt ellenállni a jégkristályok képződésének. Bizonyítható tehát, hogy van egyfajta védelmi mechanizmusuk, amellyel képesek hosszú ideig átvészelni a mostoha életkörülményeket.

élő kerekférgek hogyan kap az ember férgeket az emberben

Some 24, years ago in north-eastern Siberia, a tiny creature was frozen in time. But being locked in permafrost in one of the coldest regions on the planet wasn't the end - it's still alive. Volt már példa antarktiszi moha felélesztésére ezeréves talajmintából, amelyet körülbelül négyszáz éve jég borított.

A biológusok szerint a mikroszkopikus méretű, féregszerű lények evolúciós különlegességek, mivel párosodás nélkül boldogultak és szaporodtak évmilliókon át. Most kimutatták, hogy legalább 24 ezer éven át őrződtek meg a szibériai permafrosztban, vagyis az állandóan fagyott talajban, és képesek a reprodukcióra — írja a The Guardian brit napilap a Current Biology című tudományos szakfolyóiratban bemutatott felfedezésről. Ezek a többsejtű gerinctelenek kizárólag nőstények. Ismert, hogy ellenállóak a sugárzással és a meglehetősen barátságtalan környezettel — szárazsággal, éhezéssel és alacsony oxigénszinttel — szemben. Legalább 35 millió éve léteznek és ma is megtalálhatóak édesvízi tavakban, kisebb állóvizekben, folyókban és nedves szárazföldi élőhelyeken, például mohában, zuzmóban, élő kerekférgek és a talajban.

Egy 32 ezer éve tartósan fagyott talajszövetből harangvirágot keltettek életre, amelyet valószínűleg egy sarkvidéki mókus szánhatott élelemnek. Fonálférgek pedig szintén 30 ezer évnél idősebb üledékekből kerültek elő.

élő kerekférgek giardiasi rimedi naturali

A címlapfotó illusztráció.